sâmbătă, 11 august 2012

Tabara II (5150m) – Tabăra de bază avansată -Bayankol (3200m)– Expediția Mramornaya Stena 6400m

Participanți: Costea, Costea 2, Cristina, Dima, Edy, Ilay, Magy, Mihai, Misha, Peter, Raluca, Renat
Perioada 23.07.2012


Ne trezim cu gândul că trebuie să mâncăm ceva mai consistent înainte să coborâm aproape 2000m diferență de nivel și îm jur de 15 km de parcurs. Facem inventarul la mâncare, tot ce avem în plus vom lăsa aici pentru ascensiunea finală. Ne-a rămas destul de multă mâncare. Vom lăsa și patru butelii. Două dintre ele au rămas în tabăra 1 pentru a le folosi când urcăm data viitoare. Pregătim deci un sac menajer, în care băgăm toate lucrurile și le punem sub un morman de bolovani alături de alte lucruri lăsate de ceilalți. 
 

Strângem cortul, e soare afară, suflă doar vântul și e frig dar de îndată ce ne punem în mișcare totul e ok. Restul echipelor au pornit și ele deja. Cine a zis că e ușor să cobori? Nu mi se pare deloc, în condițiile date. Ajungem repede la cele două porțiuni verticale, coborâm cu piolet ancoră. Zăpada e mai bună decât ieri, fiind mai dimineață e și mai frig afară ( + noi mai odihniți ) așa că merge mai repede. Ne deplasăm cursiv până la șaua unde trebuie să traversăm acum către stânga. Acolo vom avea de coborât, până în punctul cel mai de jos al acesteia pentru apoi să trebuiescă să urcăm cam 100 m. Avem deja urmele de ieri, care s-au întărit peste noapte așa că totul merge bine.


Ajungem la porțiunea mai abruptă de dinainte de locul unde a fost tabăra 1, deja e în jur de ora 11, zăpada e mai moale și din nou simt că am un pic de emoții când mă gândesc la avalanșele care le-am văzut curse zilele astea. Mai simt cum se tensionează coarda ba între mine și Mihai, ba între mine și Raluca. Nu cred că am mai mers legată în coardă fiind la mijloc și mi se pare foarteeee obositor pentru că trebuie să fii tot timpul la sincron cu încă două persoane.


După ce înotăm în zăpada (se pare că am făcut mult asta cât am fost pe munte) distrusă ieri ajungem la platouașul unde se găsește tabăra I. Reorganizăm bagajul, lăsăm într-un cort montat de băieți echipamentul tehnic (colțari, pioleți, ham, etc) plus pufoaică, șosete de puf, mănuși din același material, cam tot ce considerăm că nu vom avea nevoie la coborâre și în ABC.


La două din porțiunile cățărate la urcare se pune acum coardă, nu e nevoie să faci rapel, cu un pic de atenție la descățărare și ici colo cu o mână pe coardă – just in case – trec repede. Mă uit la Misha care e în față cum abordează grohotișul la coborâre. Parcă e pe o placă de snowboard. Se lasă să alunece cât de mult posibil. Îmi vine parcă greu să mă las așa -dusă de val- dar până la urmă îmi iese și văd că e mult mai ușor așa, efortul depus e mult mai mic, pentru că nu mai pui atâta opoziție în picioare. 


La un pasaj ne oprim să ne regrupăm îl văd pe Ilia că alunecă și uite-l cum se duce pe spate la vale necontrolat. Interesantă mi s-a părut reacția ghizilor, care de fapt nici nu a existat. Stăteau toți și se uitau la el cum alunecă. Din punctul acesta de vedere mi s-au părut total neprofesioniști. Prima care a mers să-l ajute pe bietul om care era cam terminat era Magy. Observ că are o înclinație să vorbească cu oamenii și să le explice... aud apoi că de fapt a fost pentru 10 ani trainer montan :)

 
Pe ghețar facem o mică pauză să ne regrupăm și apoi urmează marele marș – aprox 10 km. Mă postez iar în spatele lui Ed îmi însușesc ritmul și merg în mod mecanic în spatele lui. Nu vorbește engleză așa că nu trebuie să fac conversație dar parcă îmi pare bine, nici nu sunt în dispoziție.


Sasha ne așteaptă cu o masă caldă care mi se pare dumnezeiască. În mod normal nu prea mănânc carne, dar a făcut o ciorbă cum nu se poate mai bună. Primim după felul doi și lebeniță (harbuz îi zic ei) așa că ne băgăm în sacii de dormit mai mult decât sătui.

E bine totuși să știi că mâine nu trebuie să te trezești la tradiționala oră 5 și că nu trebuie să atingi ceva obiectiv măreț.
Cristina

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu