vineri, 17 august 2012

Peak day - 6400m - 28.07.2012– Expediția Mramornaya Stena 6400m

Participanți: Costea, Costea 2, Cristina, Dima, Edy, Ilay, Magy, Mihai, Misha, Peter, Raluca, Renat
Perioada 28.07.2012

Trece ora 5, nici vorbă de plecare pentru că nici măcar nu poți să ieși din cort din cauza intensității vântului. Stăm liniștiți în saci, acolo e bine. În jur de ora 7 apare Misha care ne spune să ne pregătim pentru că în 20 min plecăm pe vârf. Pfffff. Iar organizare tip rusească (ad-hoc). Mâncăm repede șuncă și cașcaval, încercăm să îmbucăm ceva să fie consistent. Deși diferența de nivel nu e mare în teorie, creasta care trebuie să o parcurgem se numește în limbaj local cocoașă de cămilă. Numele e destul de sugestiv încăt să ne așteptăm că tot vom coborâ și urca.


Luăm rucsacul cu noi având ceai, apă și ceva batoane energizante. E foarte frig afară, suntem toți cu pufoaice pe noi. Le avem pe cele de la Nahanny. La fel și mănușile. M-am așteptat ca la efort să-mi fie cald cu ele. Dar nu, e tare faină senzația care ți-o dau articolele de îmbrăcăminte din puf. Nu sinți că-ți este cald ci pur și simplu că-ți este bine. N-am mai urcat niciodată undeva pe un vânt atât de puternic. Ralu mi-a zis ulterior că de abia putea respira. Ne strângem glugile pe cap și le închidem pe față. Suntem cu ochelarii de schi, dat zăpezii care este viscolită de vântul puternic.

Când am pornit spre vârf sufla un vânt foarte puternic. Curentul de aer rece îţi biciuia faţa şi simţeai că nu poţi să respiri bine. Era un efort calculat, mergeai în ritmul celui din faţa ta, numărând aproape fiecare pas şi calculând fiecare mişcare. Știi că e ultimul mare efort ce trebuie făcut înainte să simți liniștea. Liniștea că ai ajuns pe vârf, așa că te mobilizezi, nu ai de ales.


Urcăm pentru început cam 100m diferență de nivel pentru a ajunge în creasta ce trebuie parcursă. Mai mult sau mai puțin orizontal un parcurs ne duce la un perete de stâncă ce trebuie urcat. Ajungem aici echipa australienilor, care așteaptă să urce Ilay. Văd o coardă veche, pusă acolo să te ții de ea, doar pentru echilibru și pe Ilay care se bălăngăne ținându-se de ea. Trece cu chiu cu vai și urmează Magy. Am impresia că nu-i place coarda și amarajul care de jos pare mai sănătos decât este în realitate, așa că cei doi hotărăsc să se întoarcă.

Urmăm noi, trecem. Ajung în dreptul amarajului care este de fapt un colțișor de stâncă. Nu-mi plac acești oameni (ghizii ruși) câteodată pentru că se joacă cu siguranța. După pasajul vertical urmează un traverseu pe care au lăsat o balustradă din coardă. Zăpada e înghețată așa că prind bine și colțarii și pioletul. Ne regrupăm deasupra acestei porțiuni și continuăm apoi ascensiunea. La Mihai îi este rece la mâini așa că ne oprim să-i dea Raluca o pereche de încălzitoare. Și-a pus și ea în mănușile Nahanny, pentru că a avut ceva probleme cu articulațiile de la mâini. Mie mi-a fost rece doar la plecare la picioare, pentru că zilele trecute, în ascensiune mi-au transpirat în bocanci. N-am reușit să-i usuc cum trebuie. Peste noapte șoșonii interiori i-am avut în sacul de dormit dar degeaba. Acum, că fac mișcare mă simt bine, chiar nu mi-e frig.


Urcăm consecvent acum pe un versant al crestei acoperit cu un strat subțire de zăpadă, gheață și bolovani. Unele pasaje sunt destul de expuse cu o înclinație de peste 65 gr și te cațeri la propriu. Din ultima șauă vedem o cocoasa ce trebuie urcată și echipa din față care au luat-o prin partea stanga a crestei pe o porțiune cu o înclinație de în jur 75 grade. Au lăsat o coardă fixă pe care vom pune blocatoarele. Văd că iar se înoată în zăpadă până la brâu chiar înainte de a ieși din nou pe creastă. Nu trecem foarte repede de porțiunea aceasta, dar simt că nu mai e mult până la vârf.

Ieșim pe o pantă și văd echipa din față pe ceea ce pare a fi vârful. Renat grăbește pasul, așa că și noi după el. Ne simțim bine în rest, parcă nici n-am fi la altitudine, probabil ne-am aclimatizat bine.

                                          se pare ca nici pe varf nu m-am putut abtine sa nu alerg :D

Nu-mi vine să cred, am ajuns pe vârf!!!! :D. Sunt un pic dezorientată, mă simt iar ca și pe Ararat, când nu știu exact ce ar trebui să fac. Toată lumea e agitată, să facem poze. Ne organizăm prima dată pentru poza de grup, cu toți membrii expediției și bannerul acesteia și apoi facem cu sponsorii, cărora trebuie să le mulțumim încă o dată și cu tricolorul României. Mă bucur că sunt între cele trei persoane care au putut să ducă steagul țării noastre pentru prima dată în acest loc special. Nu m-am considerat cred niciodată naționalistă dar mă bucur totuși că o parte din România este azi, 28.07.2012 ora 14,20 pe vârful Mramornaya Stena de 6400m din Kazachstan.


Vârful. Îl vezi, ai visat la el de mult timp, te-ai pregătiti fizic prin antrenamente, ai încercat să te documentezi, să-l înţelegi şi să-ţi dai seama cum va fi. Încerci să-l escaladezi, pentru că un munte nu se poate cuceri, ai ajuns pe el. Ai vrea să stai să admiri, să profiţi de momentul acela dar vântul suflă, coechipierii vor poze, ştii că trebuie să le faci. Admiri peisajul de sus, vezi vârfurile crestelor din jur, care le-ai văzut cu câteva zile în urmă doar de jos şi te bucuri. Te bucuri alături de toţi cei care ai ajuns aici şi ai vrea să îngheţe clipa, să poţi sta aici mai mult şi să te bucuri de natură, de peisaj şi de munte care a fost atât de bun, permiţându-ţi să ajungi aici. Ne gândim la colegii care au rămas acasă, dar au fi vrut să fie cu noi. şi noi am fi vrut. Ei sunt aici totuși, cu noi și la noi în suflet.


Admirăm peisajul, se vede vârful Khan Tengri. Din câte știm noi încă nu a ajuns nimeni pe el, dat condițiilor meteo nefavorabile și stratului de zăpadă foarte mare. Ghizii noștri au fost până în tabăra doi, traseu până unde au montat corzile fixe. Încă bate vântul tare, dar cu atâta agitație nici că nu am mai băgat de seamă. Ne facem poză și singuri.


E ciudat că pe vârf nici nu este multă zăpadă, e doar un strat subțire viscolit, în rest pietriș și gheață. Cu atâta agitație parcă nici n-am apucat să mă bucur cu adevărat de vârf. Sunt fericită că am ajuns, îi am în suflet cu mine pe toți ceilalți care mi-ar fi plăcut să fie azi cu mine, îi am și pe părinții mei, care îmi respectă pasiunea și îi am și pe sponsori fără decare probabil n-am fi ajuns azi aici.


Nu stăm mult pe vârf, în jur de 40 minute, ne legăm iar în coardă în aceeași formație și începem să coborâm. Primul obstacol, porțiunea abruptă unde este coardă fixă. Am la mine reverso, dar cobor din piolet ancoră și unde mai simt nevoia pun mâna pe coardă. Merge destul de repede. Ne regrupăm jos și începem parcurgerea cocoașei de cămilă. Trebuie să fim atenți mai ales unde e doar sol înghețat cu piatră pentru că colțarii nu au în ce să intre.


Descățărăm ici colo, tot ce cu greu am urcat. Ne mai tragem sufletul și ajugem în cele din urmă la bucata cu coardă fixă (permanentă, lăsată acolo). Coarda de la balustradă s-a recuperat. Cum sunt acum prima mi se pare ok să descațăr până la traverseu. Când am venit probabil cred că eram mai crispată pentru că acum parcurg cu ușurință obstacolul. La coarda fixă încerc să mă țin cât mai puțin de ea pentru că amarajul e făcut într-un biet colț de stâncă, o proeminență cu o înălțime de maxim 10 cm.


Ajung jos, văd că Renat a recomfigurat un pic echiparea, a dublat amarajul pentru cei care vin după mine cu coarda noastră folosind cred pioletul (din ce văd de jos). Vine Mihai, apoi Ralu și Renat ultimul. Mă gândesc la Magy și Peter care nu au ajuns pe vârf. Păcat, mai ales că sunt într-o condiție fizică foarte bună. Nu ne mai grăbim deja, parcă ne-am liniștit, știm că ne-am atins scopul și suntem toți împăcați. Abia în apropiere de tabăra trei îmi dau seama că nu am băut azi nimic, așa că convoc o pauză de 5 minute.


La corturi ne retragem care pe unde, parcă să medităm în liniște la cele petrecute azi. A fost o zi plină, o zi la care am visat de cel puțin doi ani. O zi care a fost finalitatea și munca multor planuri, a multor antrenamente. Mă simt privilegiată că am putut să o trăiesc și mă bucur că i-am avut pe acești oameni lângă mine Sunt mulți care aș fi vrut și știu că ar fi vrut să fie azi cu noi. Avem parte de un asfințit pe măsura zilei de azi.


Încă suflă un vânt aspru când ne regăsim toți trei în cort. Topesc zăpadă, să ne umplem termosurile cu ceai, îmi pun pufoaica în sacul de dormit sub șolduri (simt că vine rece de la izolir) și mă bag la căldură. Stăm ca sarmalele în cort când începe iar nebunia de ieri cu vântul. Dar acum amplificată într-un mod înzecit. Cortul se mișcă de parcă e gata să ne ia pe sus. Stăm fiecare într-un colț și ținem de cort. Ne dăm seama că de dimineață i-am luat cel puțin trei ancore luând piloeții cu noi :D. Mihai iese afară și încearcă să remedieze problema. Parcă e mai ok, măcar nu mai trebuie să ținem de cort.

Îmi pun dopurile în urechi și se face liniște pentru mine. Viscolește iar zăpada între prelată și interior, așa că pun iar folia peste sacul de dormit și adorm liniștită și împăcată. Mâine vom coborâ până în tabăra de bază avansată dacă totul merge bine, deja parcă visez la mâncarea caldă cu care Sasha ne va aștepta acolo.

Cristina

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu