luni, 20 august 2012

Great descent – Tabăra III - Tabăra de bază avansată- Expediția Mramornaya Stena 6400m

Participanți: Costea, Costea 2, Cristina, Dima, Edy, Ilay, Magy, Mihai, Misha, Peter, Raluca, Renat
Perioada 29.07.2012

În urma efortului de ieri și a vântului care a suflat toată noaptea foarte tare am reușit totuși să dorm ca un buștean. Planul...ca de obicei, trezirea la 5 și plecarea la 7. Tot ca de obicei nu reușim să ne mobilizăm în rând cu lumea. Îi aud pe Magy și Peter care se pregătesc să plece spre vârf. (ieri au abandonat din cauza vântului și a unui pasaj ce trebuia cățărat). Nu-i indiviez deloc la ce vânt suflă, parcă mai tare decât ieri. Restul colegilor cu care trebuie să coborâm, nici un semn. Reușim la pe 5,30 să mâncăm și ... să adormim din nou :D. Ne bazăm totuși pe faptul că vântul ne întârzie plecarea. 
 

La 7 vine Dima să ne mobilizeze, așa că ne grăbim cu bagajul și când ieșim din cort, nimeni (în afară de cortul ghizilor, cortul lui Magy și Peter + cortul kazacilor care era culcat de vânt puse pietre peste. Incredibil ce tare suflă vântul. Merg până la cortul ghizilor, scutur și nu pot nici vorbi din cauza vântului. Mihai propune să intrăm în cortul nostru, până trece episodul cu vântul, sau măcar se aplanează. Lăsăm rucsacii afară. Așteptăm 15 min și Raluca merge din nou la cortul ghizilor. Îi găsește acolo pe Costea 1, Costea 2, Dima, Misha îngrămădiți, plănuind cum să demonteze cortul culcat de vânt ( un cort de altfel care nu prea avea ce să caute la peste 2500m, părerea mea).

În cele din urmă reușim să strângem cortul problematic, cortul nostru și să ne punem în mișcare. Este atât de frig încât nu pot să-mi leg șireturile de la bocancii de plastic, sunt înghețate. La fel a înghețat și fermoarul de la parazăpezi. Sistemul de la bețele de treking idem. Pornesc cu pioletul într-o mână și un băț, așa stricat cum e. Mihai are aceeași problemă. Îmi pun încălzitoare pentru picioare, dar nu se declanșează. Sper totuși ca în timp ce fac mișcare să mă încălzesc. Trebuie să urcăm o pantă mică, până începe coborârea spre tabăra 2. Cu de abia respir din cauza vântului.


Mergem la început nelegați în coardă, deși panta este considerabilă. Avem o porțiune aproape verticală unde băieții au pus o coardă pentru rapel. Am probleme din nou cu colțarii. Din cauza frigului chingile care strâng colțarii pe bocanci au înghețat și nu pot să le reglez bine. Micul Dima care se mișcă de altfel foarte bine, poate un pic prea sigur pe el alunecă și îl văd venind vertiginos și cu o viteză uluitoare către mine.

Într-o fracțiune de secundă trebuie să iau decizia dacă rămân să îi stopez alunecarea sau mă trag (nu suntem legați în coardă- nu prea pot să fac nimic). Îi văd colțarii în picioare parcă înfingându-se în gambele mele, așa că mă trag. Încearcă să-și înfigă pioletul în sol dar terenul este mixt. Din cauza vântului puternic care spulberă zăpada rămâne un strat de pământ înghețat cu pietre. Se oprește în cele din urmă după ce a ras pământul cam 15 metri. Daune, doar materiale din fericire, merg la el să evaluăm situația. Și-a rupt pufoaica dar în rest e ok. În cele câteva secunde în care s-a petrecut tot parcă gândesc cum ar fi să cobori de aici nu accidentat. Sper în gândul meu să nu fie totuși cazul.


După incident ne legăm în coardă (nu că ar fi fost vreo diferență, dacă eram legați dinainte, probabil doar ne târa și noi după el) Dima, Ilay și cu mine. Cealaltă echipă (Costea2, Ralu și Mihai) ne depășesc dar ne revedem în tabăra 2, după ce mai avem de trecut o porțiune cu o înclinație de aproape 70 gr, care se parcurge pe o coarda fixă (de fapt o coardă de rafie...). Încerc să nu mă las în ea și să descațăr. Ilai se mișcă cam nesigur pe el și nu mă simt comfortabil legată în coardă cu el.

Stăm 10 minute în tabăra 2, mai trebuie să luăm niște lucruri lăsate aici, le îndesăm în rucsaci și Dima se grăbește să o luăm în față, pentru a putea face urme el. Cât e înclinația mare merge relativ repede, avem apoi de traversat căldarea, unde la fiecare pas te chinui, te afunzi. Ilia care este cel mai greu dintre toți, se afundă cel mai tare, e legat în coardă după mine, așa că de fiecare dată când intră până la brâu în zăpadă simt coarda tensionată și nu mai pot înainta.


N-ar trebui să fie enervant, dar pe lângă că sunt obosită nu mai am putere să-l mai încurajez și pe el. Îi văd fața, care exprimă vinovăție de fiecare dată când mă uit către el cu reproș. Dima se oprește și el, de fiecare dată când se întinde coarda între noi. E un băiat simpatic, destul de tânăr, nu cred că are mult peste 20 de ani, dar e puternic și are voință multă. Echipamentul pare să-l aibă primit care de unde, e foarte uzat, dar asta nu pare să-l împiedice să facă ce-i place, să vină pe munte. El e unul dintre cei trei alpiniști kazaci, din Almaty, care s-au lipit de expediția noastră. Este total opusul lui Ilia, omul de afaceri rus, moscovit, care pare să nu aibă nici o legătură cu muntele, în afară de o condiție fizică bună și bani pentru echipament.


Mă tot gândesc la lucrurile astea în timp ce urc ultima pantă considerabilă, după traverseul din căldare. Ne oprim destul de des, îmi simt picioarele grele. Cred că ascensiunea aceasta a fost cea mai mare provocare fizică din câte îmki aduc aminte.

Mai avem două coborâri mai tehnice până în tabăra 1. Aplic cunoștințele de la Școala de iarnă salvamont, cobor prima dată o pantă de vreo 50 grade cu piolet ancoră. Dima pune și o coardă, e ora 13 și în mod normal nu ar trebui să coborâm pe aici cu atâta zăpadă căzută recent, dar nu avem de ales. Merge Ilia primul și apoi eu. Văd echipa Ralucăi care e la pasajul de mai sus, mai mult pe fund decât pe picioare (aflu mai tarziu că o făceau intenționat :D) și mă bucur că nu mai am mult până în tabăra 1. Mi se pare destul de obositor mișcarea care trebuie să o fac de fiecare dată când înfig pioletul în zăpadă pentru a putea coborâ în siguranță. Deja am făcut 2000m diferență de nivel azi. Mai o mie și 15 km distanță până la tabăra de bază avansată unde Sasha ne așteaptă cu siguranță cu supă caldă și ceai.


În tabăra 1, îl văd pe Misha, care se pare că pornise singur se pare mai devreme. E un tip solitar, nu foarte sociabil. Îmi pare bine totuși să îl văd, a pus să se topească zăpada și la setea care o am în mine m-aș bucura să văd pe oricine. Mi se termină bateria de la aparatul foto așa că gata cu pozele. Ajung și ceilalți în tabără, sunt însetați și ei așa că punem și oala noastră cu zăpadă, pentru a face apă. Pentru a obține ceva la altitudine, parcă totul necesită mai mult efort. Scoatem mâncarea. Băieții se bucură când le arătăm că mai avem o rudă de salam. Deși nu sunt fan, abia aștept să îmbuc ceva consistent. Raluca mai are niște fructe uscate și niște tunning. Eu mă postez lângă oala cu apă și fac plinul cu apă.

Stăm la soare, vântul s-a domolit aici mai jos, parcă e chiar plăcere să stai la soare. Băieții mai dau câte un strat vestimentar jos. Parcă aș face și eu asta, dar am un bagaj atât de mare încât n-aș mai avea unde să mai pun altceva. De aici parcugem traseul fără colțari, ham și piolet, așa că la toată hardughia mai trebuie să le găsesc și lor un loc. Misha ne mai pasează niște butelii, de la echipamentul colectiv, dar din fericire și le însușesc Ralu și Mihai.

Pe la 14, 30 începem să coborâm din tabăra 1. De fapt avem de parcurs o creastă cu o față sudică, fără zăpadă și una nordică. Așa că mergem ba pe stâncă, ba pe zăpadă. O porțiune mai abruptă, mă face să mă afund până la brâu, dar cu mâncarea care am băgat-o în mine acuma mă simt mult mai bine. Nici nu mai trebuie să mă concentrez atât de asiduu la fiecare mișcare.

Urmează o zonă mai expusă, unde trebuie să descățărăm, așa că aici s-a pus o coardă de asigurare. Un traverseu la dreapta și ieși într-o creastă friabilă. De fapt aici totul este friabil. Diferențele mare de temperatură și ghețarii par să macine la propriu munții. Parcă ar fi niște masive formate din grohotișuri. Trec prima după Misha, așa că pornesc în jos încet. O văd pe Raluca, care încearcă să îl ajute pe Ilia, săracul are dificultăți la orice presupune un pic mai multă îndemânare, dar din păcate nu este dispus să primească sfaturi. Costea mare trece în fața mea, așa că am spor mai mare la coborâre.

Ne regrupăm înainte de o porțiune foarte abruptă de grohotiș , unde orice bolovan venit mai de sus ar putea să se transforme în ceva fatal. Așa măcar, dacă suntem aproape, distațele de la care ai putea primi astfel de cadouri sunt mai mici. Culoarul pe care coborâm dă în ghețar. Ocolim crevasele și într-un final ajugem la valea pe care vom coborâ până în tabăra de bază avansată. Merg destul de mecanic, o văd pe Raluca parcă legănându-se la fiecare pas și îmi dau seama că fac același lucru. Nu vorbim mult între noi, fiecare cu gândurile lui, Ilia a rămas în urmă, Misha îl mai așteaptă când e prea departe.


Dă să plouă dar nu mai contează, știu că voi ajunge la cort, mă voi schimba de hainele pe care le am pe mine de aproape 10 zile și nimic nu va mai conta. Încerc să refac în minte traseul care îl mai avem de făcut: mers pe vale, urcare la un grohotiș, traverseu, coborât la podul ce ne va trece peste râul format din ghețar, cort și apoi Sasha (bucătărie :D). Plănuiesc cu Raluca să ne facem o poză și o filmare când ajungem la cort. Știu că e un moment care trebuie memorat. 

 

Aș vrea să zic ceva mai cu substrat dar nu mai pot, gândul îmi stă la ceaiul din cortul lui Sasha. Mă bucur când ajunge și Mihai, ne facem poza tradițională din față și din spate a echipei și pun bagajul jos. Până acum l-am ținut în spate, parcă cu un pic de teamă că dacă îl dau jos, acolo va rămâne. Mă simt foarte ciudat după ce mă schimb (la aproape 2 ore după ce am ajuns), liniștită. Ralu îmi spune că echipa care a fost azi pe vârf coboară și ei, Sasha a primit informația prin stație de la Edy. E o seară liniștită, încerc să trag niște cadre cu muntele pe noapte, parcă nu am somn.


E atât de diferit față de ce e pe munte, acolo sus... Văd niște luminițe și mă bucur să știu că suntem toți aici jos, în siguranță. Magy e cu zâmbetul pe buze, mă surprinde ca după atâta efort să o văd încă atât de veselă. E o persoană deosebită și mă bucur că am avut onoarea să o cunosc. Deși nu e frig sunt cu pufoaica pe mine, parcă mi-e greu să mă obișnuiesc cu liniștea asta din vale. Pe la ora 23 declar ziua încheiată pentru mine. Știu că azi s-a terminat ce a fost greu și de acuma urmează recuperarea.
Mă bag în sacul de puf liniștită și mă bucr că tot s-a terminat cu bine.
Cristina


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu