duminică, 5 august 2012

Prima aclimatizare – Expediția Mramornaya Stena 6400m


Participanți: Ilia, Raluca, Cristina și Mihai
Perioada 18.07.2012

Ne trezim la 7.15 cu gândul că la 7,30 să luăm masa. Azi ne așteaptă prima zi de aclimatizare. Vrem să mergem pe o creastă ce ne-a arătat-o managerul campingului (d-nul Kazbek) ieri seară. La micul dejun am primit ceva mâncare ciudată, un fel de griș cu lapte, la care noi îi zicem lăptiuc. Mie și lui Mihai nu ne place, așa că ciugulim ce mai găsim pe masă.

                                               colt in care a ramas si sigla de la SpeoCristal Oradea :D

Mâncare cu noi nu avem multă, agenția ne-a achiziționat mâncarea pentru altitudine deoarece cu avionul trebuia să ne încadrăm în cele 30 kg la hală + 8 kg la mână. Ne-am luat cu noi doar ceva paste, eu am mai mulat niște cașcaval și șuncă, mâncare care o vom ține pentru zilele de vârf. 

   
Reușim să ne mobilizăm doar la 8,50, să plecăm din tabără. Vom fi noi trei plus rusul (Ilia, sau Georgel, cum îi zinecm noi) cu care ne-am împrietenit ieri.


Poteca trebuie să o luăm de la cantonul pădurarului silvic, care ne duce pe amontele unei văii. Urcăm într-o șauă, la altitudinea de 2600. La campingul de la Karakara avem 2200m. Din șauă avem două variate, două vârfuri. Îl alegem pe cel mai îndepărtat. Ne facem imaginar traseul, vom încerca să mergem pe curbă de nivel în paralel cu râul ce curge dincolo de șaua traversată. 

   
Din mers schimbăm un pic traseul, traversăm râul și apoi continuăm ușor ascendent, până dăm de piciorul ce ne va scoate în creasta mult dorită.


Un peisaj idilic, asemănător cu Făgărașul nostru (exceptând structura geologică – aici stânca, unde este compactă o găsim foarte friabilă și în rest un fel de material fărâmițat – probabil din cauza diferențelor mari de temperatură), o multitudine de flori în diferite culori face imaginea și mai idilică. Marcaj nu există, dar mergem după GPS-ul nostru intern. 


Cu multe opriri la poze, care era chiar păcat să nu le facem, dat frumuseții peisajului facem până chiar sub creastă aprox 9 km și o diferență de nivel 1200m , ajungând la altitudinea de 3400m. Sunt foarte mulțumită, pentru o primă zi de aclimatizare.


Ne-am mișcat bine, n-am avut niciunul probleme, în afară de Mihai, care în momentul când și-a făcut bagajul, acasă a considerat că nu are nevoie de o a doua pereche de boncanci, mai light. Așa că azi a străbătut cam 18 km în bocancii de altitudine :D. Bănuiesc că era mai ceva decât într-o saună. Am avut însă un moment de dextilare :D, cum îi zicem noi.


Ilai, colegul nostru rus se mișcă și el destul de bine, mergem aproximativ în același ritm și în afară de faptul că nu pare foarte încântat de opririle noastre pentru poze, ne înțelegem destul de bine. Suntem în apropiere de granița cu China și Kirgistan. 


 Mihai tot încearcă să prindă legătura cu partenerii noștri media – Radio România Actualități, dar semnalul pe Turaia este foarte slab. Până la urmă reușește să stabilească cu ei o convorbire. Se pare că vom mai avea semnal în tabăra de bază și apoi pe munte, gata.


Deși ieri noapte a suflat vântul foarte tare și dimineață mai că ploua când am pornit, până la urmă a ieșit soarele. N-am luat crema de soare cu noi, așa că reușesc din nou să mă bronzez cu head și probabil ochelari. Încercăm să bem cât mai multă apă și ceai pentru a preveni deshidratarea. 

   
Piciorul pe care am urcat, în partea lui superioară este destul de stâncos și se aseamănă un pic cu creasta Tunsului, din Făgăraș. Avem parte de un adevărat spectacol de culoare, un verde intes scaldă toți versanții, exceptând locurile unde stânca este vizibilă și majoritatea are culoarea roșu arămiu. Păcat că soarele este intens și afectează calitatea culorii pozelor. 


 Ne facem poze cu tricoul expediției și cu tricolorul României. Pe parcursul expediției, vom mai face acest lucru, azi a fost doar exercițiu. Pe finalul turei, Ilai a lut-o în față, nu mai pare dispus să socializeze cu noi :D


Ajungem la camping la ora 17, facem un duș, ultimul adevărat cu apă caldă, pentru următoarele 14 zile. Primim de la proprietarul campingului tricouri cu numele expediției noastre. Din păcate toate trei sunt numere mari. Luăm masa la 19, reușim să aflăm programul elicopterului pentru mâine. 


 Se pare că vom pleca la 8.30 deci trebuie să ne trezim la 6 pentru a mânca și a pregăti bagajele. Iar bagaje!! :(. Mă enervează la culme să tot strâng atâta pe sacul de dormit. 

   
Observ că micul nostru camping are mult mai mulți chiriași, au mai sosit încă două expediții pentru Khan Tengri. Mâine vor ajunge în tabără și încă doi participanți la tabăra pentru Mramornaya, 2 australieni și trei kazaci. 


Unii dintre participanții la expediția pe Khan Tengri sunt ruși plecați în SUA, am socilizat cu ei, păreau foarte contrariați de faptul că vrem să urcăm pe un vârf care este atât de aproape de Khan Tengri și cu o înălțime mai mică. Păcat că pentru unii totul se reduce la dimensiune. 
 

Nu mă întind mult cu scrisul, știu că trezitul la ore matinale nu este punctul meu forte. Ne punem la somn încă de la ora 9.30. Mâine vom vedea în sfârșit vârful. Abia aștept!
Cristina



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu