miercuri, 22 august 2012

Final trip – Tabăra de bază avansată Bayancol 3200m- Tabăra de bază Karkara 2000m - Expediția Mramornaya Stena 6400m

Participanți: Costea, Costea 2, Cristina, Dima, Edy, Ilay, Magy, Mihai, Misha, Peter, Raluca, Renat
Perioada 30.07.2012


 Suntem din nou în tabăra de bază avansată. Azi e prima zi după multe dimineți când nu trebuie să ne trezim la ora 5 (sau mă rog la atât ar fi trebuit să ne trezim în fiecare dimineață). Deschid totuși un ochi la 6,30 și îmi dau seama că iar îmi este umflată fața. Nu mi-am dat încă seama dacă problema a apărut în urma coborârii de la altitudine (n-ar trebui să fie asta) într-un ritm alert sau doar curenților provocați de valea lângă care ne avem tabăra de bază avansată.


Azi avem o zi mai lejeră, trebuie să ne punem echipamentul la uscat, mâine vine elicopterul după noi. Deși mi-am propus cu Raluca să ne plimbăm azi nu cred că vom fi în stare. Plutește în aer o stare de letargie și toată lumea parcă își dorește doar să se refacă fizic și psihic. Ciudat cum te simți când știi că ți-ai atins scopul pentru care ai venit. Extaz și apoi eliberare de povara care ai cărat-o cu tine atâta timp, din momentul în care ai știut că ai pornit pe acest drum.


La ora 9 avem totuși micul dejun, preparat de Sasha. Mulți dintre voi probabil cred că un ajutor logistic din partea unei agenții ar putea submina scopul nobil al unei expediții montane. Probabil chiar și eu am crezut asta și chiar m-am simțit vinovată că am apelat la serviciile unei agenții și poate chiar mi-a fost rușine. După experiența prin care am trecut pot să spun cu mâna pe suflet că mă bucur că am adoptat această soluție.


Foate greu se poate imagina când vii rupt de oboseală de pe munte ce poți să simți când cineva te așteaptă cu o supă caldă și un zâmbet. Sasha, bucătarul a fost cel care ne-a așteptat de fiecare dată pe poziții și pentru asta îi mulțumim cu toții. Da, marii exploratori din trecut nu au apelat la serviciile unor agenții dar asta pentru că aveau cu ei deja un munte de oameni care îi susțineau. Acum, în era când cu greu te strângi 2-3 oameni pentru o expediție am ajuns să cred că pentru o reușită de succes ai nevoie de serviciile unor astfel de oameni.


Da, bineînșeles poți să o faci și singur, nu cred însă că cu niște costuri mai mici cu mult, dar cu mult mai mult efort fizic și psihic și să nu uităm după 3 săptămâni într-o astfel de expediție trebuie să fi totuși capabil să te întorci la muncă.

Am cam divagat, sper cu folos. Ne întindem deci -șerpăria-, cum zice Mihai la uscat. Intenționez să-mi fac un rucsac cu lucruri folosite pe munte (care nu vreți să știți după atâtea zile cum miros) pe care să nu-l mai deschid până acasă. Uitându-te din depărtare pare o piață de second :D


Îmi iau costumul de baie și merg să mă spăl, în râul format din topirea ghețarului. Vă puteți imagina temperatura care o are. E revigorant oricum să te poți simți iar curat, dacă poți să spui asta.

Nu ajung bine de la apă că Sasha ne intormează să fim gata într-o oră și jumătate pentru că vine elicopterul după noi. Într-un fel îmi pare bine, totul se va termina mai repede. Vom reuși să ne spălăm cu apă caldă, parcă de lucru acesta îmi pare cel mai bine. Nu poți aprecia un duș cald decât atunci când ajungi să-i simți cu disperare lipsa. S-au dus planurile mele cu rucsacii făcuți de-a gata, îmi arunc doar lucrurile în bagaje, oricum va trebui să le mai scot, nu sunt uscați din bocancii de altitudine, nu pot să-i las o săptămână în rucsac, cine știe ce virmisori s-ar dezvolta acolo :D.


Deși domnește o stare de panică ne dăm seama că vom fi gata pe când vine elicopterul. Sasha, bucătarul, Dima, Misha și Costea 2 vor rămâne în tabăra de bază avansată, până vor coborâ de pe munte cei trei kazaci care au început și ei ascensiunea vârfului ieri. Nu ne-am întâlnit cu ei, au ales o altă rută, din cate am înțeles mai puțin tehnică, în apropierea graniței cu China. 

 
Mai trag câteva cadre, în așteptarea elicopterului și mai stăm la o poveste. Dacă te uiți atent încă mai poți vedea urmele lăsate de noi între tabăra 1 și tabăra 2. Nu-mi vine să cred că ieri am coborât o diferență atât de mare de nivel. În jur de ora 14 se strică vremea, cam asta se întâmplă în fiecare zi așa că răsuflăm ușurați când vedem că totuși elicopterul vine după noi.


 De data aceasta este cel al armatei Kirgistanului. Par mult mai îndrăzneți decât cei cu care am venit. Se ridică instant pe o pală de vânt și gata, am lăsat în urma noastră tabăra de bază avansată, împreună cu atâtea vise și speranțe ale noastre îndeplinite. 
 


Avem parte din nou de un zbor cu elicopterul de 40 min, admirăm un peisaj extraordinar, atât de virgin încât îți vine greu să crezi. Și mai credem că Europa este specială...., este într-adevăr, dar cred că ar trebui să deschidem ochii mai bine pentru a vedea și alte culturi din jurul nostru.


Sunt prea obosită încă să conștientizez că s-a terminat aventura montană, dar să nu uităm mai avem încă aproape o săptămână de stat în Kazachstan. O parte din zile le vom petrece la turism cultural, dar asta într-o altă relatare.


Am ajuns la Karkara în jur de ora 13, aterizând cu elicopterul pe partea kirgiză a râului. Trebuie deci să trecem granița. Probabil că suntem singurii din elicopter care au viză pentru Kirgistan, deci big boss, găsește altă soluție. Alături de noi mai sunt 3 spanioli (aflăm ulterior că îl cunoșteau pe Horia Colibășeanu din expediții în Himalaya) care au avut o încercare de a escalada un perete nordic al vf Podeda. Nu au reușit însă din cauza vremii care acest sezon a fost foarte capricios. A nins foarte mult. Până acum nici măcar Khan Tengri nu a fost escaladat.


 Ne încarcă deci pe toți împreună cu bagajele într-o mașină rusească împreună cu bagajele și mergem incognito pe drumul ce se află după cum spuneam în Kirgistan. Ajungem la un pod (punct de trecere a frontierei), dar șoferul alege să mergă înainte, vama nu este varianta aleasă. Doi km în amonte vadul pare să fie abordabil ( apa are cum 50 cm), șoferul se descurcă. Înaintăm pe un drum, dacă poți să-i zici așa și ajungem în cele din urmă la tabăra de bază.


Ne cazăm în unul din corturi, facem un duș cald mult așteptat și încercăm să ne punem lucrurile la uscat. Ne mișcăm în reluare. Tot ce ne vine să facem este să stăm, să mâncăm și să ne refacem. Reușim să luăm legătura cu partenerii noștri media Radio România Actualități, să le facem o scurtă relatare despre zilele noastre pe munte și ascensiunea vârfului. Sunăm azi și acasă să-i liniștim pe cei care se gândesc și au fost alături de noi, măcar cu gândul de-a lungul expediției. Le mulțumim pentru asta.


Ultimul inventar al urmelor fizice lăsate de ascensiune se răstrânge la fața umflată, buzele crăpate în urma deshidratării care am încercat în mod disperat să o prevenim, picioare umflate (probabil în urma bocancilor de altitudine care au luat apă în ultima zi si a marimii cu doua numere mai mari), la Raluca degetele de la mână amorțite (problemă de dinainte de expediție, neagravată din fericire) și la Mihai urmele lăsate de bocancii de altitudine.

Este prima zi după două săptămâni când socializăm până la ora 23.30 seara. Descarc pozele, aruncăm o primă privire peste cele din ziua cu vârful, suntem mulțumiți. Ne luăm și o bere cu 3 euro de la restaurant. Încercăm să dezvoltăm subiecte ce nu țin în sfârșit de Mramormaya. Cei din jurul nostru sunt foarte contrariați de faptul că suntem speologi. De ce te-ai băga sub pământ??? când acolo e frig și noapte? Și dacă chiar suntem de ce am migrat spre alpinism??? Încercăm să le spunem că vrem să le îmbinăm pe amândouă, că nu se bat cap în cap. Sunt tare amuzanți. Mai încercăm să aflăm informații despre obiective turistice din zona Almata și Kirgistan.

Facem schim de opinii și păreri cu Magy și Peter care trăiesc în Noua Zeelandă. Abia acum realizez că la ei e rece , sezon de iarnă. Că la ei vară este în perioada Crăciunului. Nu m-am gândit niciodată la asta. La ei vacanța de vară este o dată cu Crăciunul. Toată lumea ne întreabă despre România, fiecare încearcă să profite că se găsește la masă cu persoane cu mai multe naționalități. Suntem la masă români, ruși, kazaci, australieni.
La ora 12 mergem la somn. Dorm ca un lemn și simt că mi-e cald după mult timp.
Cristina

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu