joi, 9 august 2012

Primul atac – tabara I - 4300m – Expediția Mramornaya Stena 6400m

Participanți: Costea, Costea 2, Cristina, Dima, Edy, Ilay, Magy, Mihai, Misha, Peter, Raluca, Renat
Perioada 21.07.2012


Se pare că acesta va fi programul nostru pentru următoarele săptămâni, trezirea la ora 5 și plecarea la 7. Sasha ne va pregăti aici, în ABC micul dejun. Ce bine e să ai pe cineva care să aibă grijă de tine, chiar dacă numai pentru o zi :D. Ieșim un pic din grafic pentru că ne cam întindem cu mâncarea, am un pic de emoții, sper să nu uit nimic. Multe detalii ce poate aici par nesemnificative sus pot fi esențiale. Încercăm să nu ducem echipament în plus, am luat totuși cu noi două seturi de oale și două primusuri, ne gândim că așa poate vom fi mai eficienți în topirea zăpezii și prepararea mâncării (3 persoane sunt totuși destul de multe). Se apropie ora șapte, ceilalți sunt pe terminate cu bagajele, noi încă mai trebăluim :D. Raluca mai are ceva probleme cu bețele, ultimele retușuri și iată-ne la drum.


Au luat cu noi un fel de bețe cu bandă portocalie atașată pe ele, pentru a le posta în locurile cheie, în caz că se strică vremea și scade vizibilitatea. GPS aveam doar noi, dar bateria nu e printre cele mai bune, așa că îi lăsăm pe colegi să-și facă treaba. Renat le-a atașat la rucsacul lui și arată un pic ciudat și caraghios :D.


Urmăm iar drumul pe micul curs de apă, care se găsește față de limba ghețarului dincolo de un grohotiș de aluviuni. Mă postez în spatele lui Ed, și-a stabilit un ritm de bătaie lungă, așa că nu e prea solicitant. La capătul micului curs de apă, înainte de prima traversare a versantului de grohotiș deja avem locul nostru de odihnă. De aici se vede granița cu China. Ne mai facem cu cremă de soare, mai un ceai sau pur și simplu o gură de aer. Vremea deocamdată e ok. Doar când vezi mormanele astea de material aluvionar cred ca poți realiza ce organism viu e un ghețar, în continuă mișcare.


Ed ne arată traseul, vom urca pe un picior și după parcurgerea unei creste aflată în continuarea acestuia se găsește un pic platou unde va fi tabăra 1. Dar până acolo cale lungă. După grohotiș, traversăm ghețarul, tot urcăm și coborâm niște dune de gheață și ajungem la tabăra intermediară creată ieri.


 Băieții scot materialele. Mai atașăm fiecare la încărcătura existentă colțarii, pioleții, hamul și toate gadgeturile tehnice. Împărțim cortul, eu iau prelata, Mihai interiorul și Raluca bețele + buteliile care vin pe echipă. Luăm o gură de ceai, o ciocolată fiecare și ne mobilizăm pentru drum. Eu mi-am luat cu mine doar aparatul foto mic și sunt foarte mulțumită de alegerea făcută.


Traversăm o muchie din care pornește un plan înclinat ce dă într-o crevasă plină cu apă. Suntem cu bețe la noi, pioletul pe rucsac, la fel și cu colțarii. Sunt în spatele lui Costea și ne apropiem de un fel de horn pe care vom urca. Nu sunt încă obișnuită cu bocancii de plastic, parcă nu simt sigur unde pun piciorul dat rigidității bocancului. Îmi alunecă bocancul și într-o clipită mă văd pe spate alunescând vertiginos spre apa rece ca gheața. Mă opresc într-un final pe planul înclinat încă, Renat vine roată într-un punct cât de cât stabil și îmi întinde o mână. Nu-mi vine să cred cât de calm am trecut prin toată întâmplarea.


Mă văd din nou pe picioare, îmi propun să fiu mai atentă, ajungem la baza hormului. O friabilitate cum n-am mai văzut. Oriunde pui mâna rămâi cu o bucată de stâncă în mână. De cățărat trebuie să o faci doar pe picioare și ce ține de mâini folosești mai mult pentru echilibru. Panta este aproximativ 70 grade. Trebuie să fim extrem de atenți de căderi de pietre. Încercăm să mergem cât mai grupați, măcar dacă vine ceva de sus să nu fie de la distanță mare, dar suntem mulți și inevitabil ne lungim. 


 În fața mea e Ilia și băiatul ăsta parcă are darul de a se opri exact unde suntem mai expuși. Încerc să-i trag atenția asupra faptului și parcă e mai ok apoi. Linia te duce pe lângă un colț de stâncă (dacă poți să- zici așa), deci ne mai putem retrage lângă el când mai vine câte un bolovan de la cei de mai sus. Nimeni nu vorbește foarte mult și încercăm să trecem de pasajul asta fără evenimente.



Sus ne tragem sufletul un pic, lăsăm rucsacii jos. Parccă de fiecare dată când iau rucsacul are greutate tot mai mare. Suntem, ni se pare nouă, deasupra piciorului, dar când începem să urcăm din nou ne dăm seama că am ajuns doar în partea inferioară a crestei piciorului, care de aici doar urcă.


La o privire mai atentă ne dăm seama că vedem ABC. Mi-e un pic sete, mi-am pus cu mine doar jumătate de litru de ceai și jumătate de litru de apă pe principiul că atunci când fac efort nu beau foarte multă apă. Aici parcă nici n-am chef de ceai, doar de apă. Îmi aduc aminte o discuție cu Călin Leucuța și ascensiunea lui pe Aconcagua, mi-a spus exact același lucru, că în timpul ascensiunii simțea nevoia de a bea apă și nu ceai.


Așa simt de parcă nu se mai termină urcușul asta. Pe cum urci vezi în spate încă o bucată și încă una și tot așa :(, dar îmi dau seama că nimănui nu-i este ușor, că toți sunt obosiți, așa că mă consolez cu asta și încerc să mă îmbărbătez. La o pauză mă uit la Ed (l-am luat drept etalon) și văd pe el că este obosit. Mă bucur un pic în gând, deci nu e o problemă cu mine, e normal să fiu așa :D. Bocancii aștia de plastic nu fac nici ei viața mai ușoară, sunt grei și fac mai greoaie urcarea pe terenul asta de grohotiș. Peter a venit cu bocancii de trekking, având cei de plastic în rucsac. Nici asta nu mi se pare cea mai bună soluție, sunt grei și nu te ajută atâta încărcătură dusă pe spate.


Încerc să mai fac niște poze, deja ne oprim destul de des. Ajungem la un pasaj mai vertical și destul de expus și pentru că Ed și Costea au luat-o în față mi-am ales eu traseul și am ajuns – la capre negre- :D, dar îmi place. Chiar am observat azi că mă simt foarte bine căutând prizele, abordând pasajele de cățărat cu mare lejeritate. Cred că toate ieșirile la alpinism de anul acesta mi-au prins foarte bine. Mă simt tare comfortabil. Îl văd pe el că are emoții când se uită la mine și mi se pare amuzant. Îmi întinde o mână așa că pentru comfortul lui psihic i-o întind și eu. Încă se vede că n-au încredere în noi. Dacă mă gândesc bine și eu când merg în peșteră cu necunoscuți sunt cu ochii în patru, deci îl înțeleg perfect.

                                                                                                  Ed
În timp ce urcăm auzim un sunet ciudat, ca și cum ar crăpa ceva. Sunetul îmi aduce aminte de când eram la schi sub vf Poieni o dată cu Potyi și s-a rupt zăpada cu noi, fără să se producă însă o avalanșă. E același sunet dar amplificat de zeci de ori. N-a curs nici acum.

Pierdem mult timp aici, până trece toată lumea de pasajul problematic. Nu mult mai sus mai avem o porțiune asemănătoare, doar că aici este și gheața și deja un pic de zăpadă. Mă gândesc la discuțiile care le am cu Marius câteodată, despre pasajele când n-ai voie să cazi și mă gândesc la momentul de față. Aici știu sigur că n-am voie să cad. Mă nimeresc printr-o conjunctură în spate la Ilia (încerc să-l evit pe cât posibil, chiar mi se pare foarte pasibil de a face o prostie), îl mai rog iar să nu piardă timp în pasaje cheie și trecem în cele din urmă. Dacă mă gândesc bine poate aș fi pus coardă aici. Dacă ar fi căzut careva n-ar fi fost plăcut, mai ales că se simte oboseala la toată lumea.


Între timp ajungem pe o porțiune aproximativ orizontală de creastă, cu zăpadă și gheață. Simt că ne apropiem de tabăra 2. Deja ne-am răsfirat pe toată creasta, dar merg pe urmele făcute de Ed, Costea și Costea așa că n-am probleme de orientare. Îi ajung pe cei din față, s-au blocat la o pantă mai abruptă. Îi văd cum înoată în zăpadă până la brâu. Într-un final trec de pasaj, îmi intră picioarele în urmele făcute de ei până mai sus de genunchi. Cu bagajul care îl am în spate nu simt că înaintez deloc ușor. Le zic și celor din spate că pot veni, că s-a trecut de pasajul problemă, trec și după 5 minute îi văd pe cei din față că au pus rucsacii jos. Înseamnă că am ajuns. Grăbesc pasul și în sfârșit pun fundul jos. Ninge dar măcar nu suflă vântul tare. Locurile de cort nu sunt printre cele mai bune, unde vor ei să pună tabăra. Un lucru ciudat, n-au vrut să luăm cuie de zăpadă pentru corturi la noi ( s-au n-au avut) deci trebuie să ancorăm corturile cu bolovani, care cu un pic de interes îi găsești peste tot.

                                                                                           Tabara 1
Din cauza ninsorilor abundente care au căzut în ultimul timp, Ed ne zice că este foarte multă zăpadă pe munte și platforma folosită pentru campare în tabăra 1 este acoperită cu un strat gros de ninsoare. Trebuie deci să ne nivelăm o mică platformă pentru cort. E destul de frig așa că o facem platformă doar cât avem nevoie imperativă. Folosim pioleții, Ed ne zice pe engleza lui – good aclimatization- :D și întindem repede North Face ul. E în jur de ora 17.


Ne băgăm în cort, Mihai aduce zăpadă ca să topim și dăm drumul la primusiri. Cam două ore topim zăpadă și ne facem ne mâncare. Eu îmi fac o oală de supă de 700 ml, care e mai mult apă dar care îmi pică foarte bine pentru hidratare și apoi iau ceva dulce. Între timp se luminează afară, iese soarele și toată lumea se arată afară din corturi, ca păsărelele după ploie. Se pare că mâncarea primită aseară nu era împărțită pe corturi, ci la comun așa că urmează o întreagă șaradă de porționare și reîmpărțire a mâncării. 


Nu mi se pare că vom primi foarte multă mâncare pe cap de locuitor. Parcă mă bucur tot mai mult că avem rezerva noastră de paste, șuncă și ceva batoane energizante.


Acum, avem vizibilitate chiar bună, se văd crestele din jur, admirăm peisajul și dintr-o dată un sunet înfundat în partea noastră stângă ne face să întoarcem capul. Pe versantul opus o avalanșă imensă, cum n-am mai văzut în viața mea. 



Scot repede aparatul și reușesc să surprind în câteva poze fenomenul. Mi se face inima cât un purice, presimt că nu doar eu trec prin asta și mă bucur că avalanșa s-a produs dincolo de un ghețar, departe de noi :D.


Ne bucurăm de soare, cât mai apucăm, unii mai încearcă să-și usuce din lucruri și apoi ne băgăm iar la topit de zăpadă, preparat de ceai, umplut termosuri și sticlele de apă.


Luăm în picioare șosetele de puf de la Nahanny, ne băgăm în sacii de dormit de la aceeași firmă, căreia îi mulțumim pentru susținere și mă întind liniștită.
Cristina

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu