joi, 10 ianuarie 2013

Lacul Vida - Revelion


Perioanda 31.12.2012-01.01.2013
Participanți: Anca, Bogdan, Cristina, Dan, Lili,Titi + multi alții :D

N-aș putea să spun că anul acesta ne-am spetit cu organizatul revelionului... am preferat să ne lipim de alții care s-au spetit :D cu el. Am ales să mergem cu o gașcă la Pomezău, în M-ții Pădurea Craiului la casa lui Dan.


Am ajuns la respectiva locație în 31 decembrie în jur de ora 12. Ne instalăm și de comun acord hotărâm să pornim spre zona lacului Vida. N-am mai fost aici niciodată iarna.


Vrem să ne îndreptăm spre Cheile în a căror capăt se găsește Izbucul Toplița de Vida. Pe drum îmi aduc aminte că parcă am mai fost aici într-o drumeție. Încerc să-mi dau seama dacă aceasta este peștera despre care citisem că Gabor Halasi a găsit în ea un tezaur arheologic important: schelete umane, vase de inhumație din epoca Bronzului. Îmi propun să mă documentez acasă pe subiect.



Acasă... descopăr că sifonul de la intrare nici nu exista, a apărut în urma unui mic baraj construit în anul 1972  pentru o stație de pompare a apei. Acesta a fost trecut în 1982 de Halasi și Borodan membri ai CS Cristal ajungând într-o sală ocupată în întregime de un lac.
În anul 1987 același Halasi împreună cu Biertalan într-o tură de explorare găsesc mai multe cranii, un schelet în conexiune anatomică și multe piese de ceramică.


Cavitatea este redenumită  Peștera cu Morminte. Arheologul Emodi  Ioan dus de echipa de scafandri în această peșteră constată existența unei camere mortuare, constată că accesul în peșteră fusese restricționat încă în antichitate pentru conservarea vestigiilor. Comfirmă că tezaurul aparține unor morminte de inhumație deși o parte din materiale fuseseră deranjate de inundații.

 

Pentru cei curioși sau care vor detalii suplimentare relatările le-am găsit în cartea -Peșteri scufundate-, scrisă de Cristian Lascu, el însuși scufundător de peșteră la acea vreme, fiind unul dintre cei care au avut onoarea să vadă acest tezaur cu ochii lui.

Ne plimbăm în jur de 3 ore, parcă e toamnă așa culoare frumoasă are pădurea. Dan e hotărât să facă baie în lac, așa că cine suntem noi să-l oprim :D?


Stau de pândă cu aparatul încercând să scot un cadru bun.


Zona, o consider destul de puțin explorată pentru mine, nu am fost în nicio peșteră aici deși știu că sunt atât de multe!!! Am vizitat într-o vară, îmi aduc aminte cheile Videi care au câțiva km împreună cu Roxa.


Vara e foarte multă lume aici cu corturile, se face baie în lac. La club s-a practicat în mai multe ture combinarea unei zile de peștereală cu una de scaldă la lac.


Nu ne-am întins foarte mult cu plimbarea, în seara cu pricina se sărbătorea revelionul. Nu a fost ceva epic dar ne-am simțit bine și am socializat.


La multi Ani tuturor si un an cat mai bogat in de toate!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu