luni, 15 octombrie 2012

Traseul Grotelor - Munții Vlădeasa

Perioada: 7.10.2012
Zona: M-ții Vlădeasa
Participanți: Bogdan, Cristina, Mihai, Andy (Club Montan Ursul Brun)
Scop: Traseul Grotelor
 

        Parcă sunt în tură de speologi, ne programăm să plecăm la ora 9 dimineața pe traseu, dar cu de-abia ieșim din cort :D. Edina și Sahi pleacă mai devreme acasă așa că rămânem doar 4 pers. 
Am vrea înainte de Traseul grotelor să mai ajungem la un punct de belvedere pe o creastă din apropierea cabanei Salvamont. 


        De consemnat este că doar Bogdan a mai fost pe amândouă traseele dintre noi, așa că în sfârșit nu voi fi eu de vină în caz că rătăcim :D. O luăm pe un drum din apropierea cascadei ce ne va purta pe curbă de nivel în apropierea pantei ce te scoate în creastă. 
 
 
Facem în jur de o oră, intersectăm marcajul (n-aș mai putea să spun exact care) și ajungem  într-un loc de unde se poate vedea drumul de acces de jos, cascada și creasta care urmează să o parcurgem.
 
multumesc Bogdan de poza :D

Coborâm până la mașini să mai alimentăm cu apă, plus ceva fructe și intrăm în pădure, mai în amonte de cascada Vălul Miresei cu aprox 100m în partea stângă.
Pentru cei sunteți interesați de traseu: poteca se desparte la aprox 50m în pădure. traseul poate fi abordat urcând pe lanțuri sau coborând. L-aș recomanda mai degrabă pentru urcare pe ele. În acest caz trebuie urmată poteca ce o ia în stânga la bifurcație. 
 
 
Nu după mult timp poteca se pierde între dărâmături (copaci) și trebuie căutat vâlcelul care permite intrarea în traseu. Noi l-am căutat urmărind baza pereților intersectați. Ne-am dat seama că poteca nu este folosită în mod curent (dacă poți să spui așa). Din cauza dărâmăturilor recente e destul de greoi de observat accesul.
 
 
Urmează o zonă draguță cu lanțuri, care nu pune dificultăți speciale de parcurgere, în cel mai rău caz trebuie să dai un pic de atenție să nu cadă pietre pe cei care se găsesc sub voi.


Pasajul acesta te scoate chiar la un portal de peșteră, continuarea traseului găsindu-se chiar prin ...peșteră. Pentru parcurgere aș recomanda să aveți lumină.
 
 
E de fapt doar o trecere care ține 5 minute printr-o grotă. Ieșirea se face printr-o zonă mai îngustă, unde în mod normal ar trebui să te târăști un pic, dar cineva a pus o folie pentru un comfort sporit a celor ce parcurg pasajul.
 

Nu trece mult și dăm în creasta ce o văzuserăm de dincolo de vale. Foarte fain peisajul și traseul la modul general. Destul de sportiv. Îl recomand cu căldură. Am trecut de multe ori sub această creastă dar n-am știut că există un traseu amenajat.


Nefiind marcat traseul și Bogdan având un mic lapsus referitor la coborâre ne-am avântat să coborâm pe un vâlcel, ratând astfel un ultim punct de belvedere. A fost însă interesantă coborârea pe aici, mi-a plăcut mult. sper că și coechipierilor mei :D


După aprox trei ore ajungem din nou la drum, mă uit la traseul parcurs, arată interesant de jos. E un obiectiv care sigur nu l-aș rata dacă ar fi să revin în zonă la trekking
Un weekend fain, petrecut alături de oameni faini,
Cristina

Un comentariu: