sâmbătă, 29 septembrie 2012

Inaugurare Peștera Meziad - reamenajată

Perioada: 29.09.2012 
Participanți: iubitori de frumos și natură

Portalul Peșterii Meziad

Dacă stau și mă gândesc bine nu cred că știu foarte mulți speologi care nu au fost măcar o dată în peștera Meziad. Cred însă că până acuma a fost destul de greu să ne dăm seama de spațiile impresionante care le găzduiește. Când zic până acuma mă refer la reamenajarea peșterii și electrificarea acesteia.



Dată fiind meseria mea de arhitect am fost implicată la nivel conceptual la reamenajare. Am fost la măsurători în prima fază a proiectului și tot atunci s-a vorbit și de poziționarea luminilor. Dar una a fost atunci și una să vezi lucrarea de-a gata. Într-adevăr impresionant. Știu că multă lume a fost implicată și prin contribuția fiecăruia s-a ajuns la rezultatul acesta. 


Inițiativa însă a a fost a Centrului de Arii Protejate și Dezvoltare Durabilă Oradea, care prin acest proiect au inteționat să pornească un mecanism care să ajute comunitatea din zonă să se dezvolte prin agro turism. Aceasta a fost ideea de bază.


Nu-mi plac în mod deosebit evenimentele care implică multă lume, dar cum cineva din spate m-a împins insistent, pe motiv că vrea să meargă la deschidere (tatăl meu :D) iată-ne sâmbătă dimineața amestecați în mulțimea de oameni veniți să asiste la deschiderea peșterii, așa reamenajată. Sunt curioasă să văd cum a ieșit :D

Peștera Meziad - în toată amploarea ei

Sunt somate să ia cuvântul mai multe persoane printre care și eu, din partea Federației Române de Speologie. N-aș putea să spun că am avut foarte multă inspirație pe moment, dar sper totuși că a fost ok până la urmă :D


După partea de discursuri urmează vizita peșterii. Sunt într-adevăr bine puse în lumină spațiile. E frumos și îmi place. Recomand sincer cu căldură vizitarea acesteia.

 
Pentru cine nu este familiar cu zona, accesul se poate face ori dinspre Beiuș, până în satul Remetea, unde trebuie virat spre satul Meziad. Din satul respectiv se continuă pe un drum forestier aprox 3 km. Amenajarea actuală respectă traseul amenajării vechi, s-a renunțat la una dintre galeriile care adăposteau maternitatea de lilieci.


La finalul traseului, mergem să ascultăm formația Clarinet, invitați la eveniment. Acustica sălii de la intrare chiar mi se pare foarte bună și cred că ar fi draguț ca evenimentul să devină tradiție.


Una peste alta chiar mi-a făcut plăcere să particip la eveniment, aș vrea să-i felicit pe organizatori pentru munca depusă. Mi-a făcut plăcere să mă întâlnesc cu atâtea cunoștințe. 
Gândul meu e însă la ziua de mâine când voi intra în peșteră ca și speolog, în loc de cămașă voi avea salopetă și în loc de cordeluță voi avea cască :D. 

cu ochi de artist - curiozitate

 Peștera Meziad

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu