sâmbătă, 14 iulie 2012

Oameni, locuri - Expediția Mramornaya Stena

Perioada 10 iulie 2012
Locație: Librăria Cartea de Nisip - Timișoara

În cadrul proiectului Expediției Mramornaya Stena 6400m, am fost invitați la Timișoara la un eveniment organizat de Librăria Cartea de Nisip - cafeneaua.

De ce ne-au chemat pe noi poate vă întrebați, de fapt asta m-am întrebat și eu. Pentru că vroiau un eveniment în care să fie implicați oameni, iubitori de natură și călătorie. Chiar gazda noastră Adrian Munteanu, iubitor de călătorie și scriitor am înțeles că a pornit într-o aventură, de cunoaștere a Europei și poate chiar de cunoaștere pe sine pentru o perioadă de 4 luni.
Au ajuns la noi, printr-o cunoștință de-a lui Mihai care știa de fostele noastre expediții și mai ales de cea care urmează în viitorul apropiat.

Plecăm din Oradea cu un microbuz la ora 14,30 și încercăm să ne dăm seama, eu și Raluca în ce va consta acest eveniment. Mihai a pregătit și montajul Expediției Ararat din 2009, dar gazdele noastre vor mai mult de la noi, informații prin viu grai și nu neaparat o vizionare a unui montaj.


Ne recuperează Mihai de la gară și hotărâm toți împreună să nu ne mai facem planuri și să lăsăm discuția să evolueze de la sine. Ajungem la Librărie, coborâm la subsolul unei clădiri vechi foarte frumos amenajat, unde își are locația cafeneau librăriei. Mi se pare o idee foarte faină să poți coborâ aici cu o carte și să citești la o cafea.

Facem cunoștință cu Bogdan Munteanu, gazda noastră, montăm repede proiectorul și pornim o discuție premergătoare evenimentului. Începe să apară lume. Ne așezăm la masa destinată nouă și Bogdan începe discuția de pe o poziție nu de moderator ci ca simplă persoană curioasă, proaspăt cunoscută la o cafea.


Mi-a făcut mare plăcere să particip la această discuție, nici pe departe nu a fost interviul tradițional cu care suntem obișnuiți. A trebuit să răspundem la niște întrebări, pe baza cărora practic se dezvoltau subiecte. Publicul, foarte interesat, cu un mare feedback din partea lor a făcut ca atmosfera să fie mai degrabă asemănătoare unei întâlniri de prieteni.


Pe fundal, a fost pornită la un moment dat și proiecția  Ararat 2009.
Direcțiile majore dezvoltate au fost
- Expediția Ararat 2009, întâmplări neobișnuite, impresii despre Turcia și oamenii locului
- motivația noastră pentru speologie și alpinism
- Expediția Mramornaya Stena, motivația alegerii vârfului, echipament, informații despre ascensiune

- locuri preferate din țara noastră
- implicație și repercusiuni în viața noastră cotidiană provocate de sportul care îl facem


- așteptări de la expediția Mramornaya Stena
- inevitabilul subiect ce implică partea financiară, sponsori, obținerea sponsorizărilor
- planuri pe termen lung, din punct de vedere al expedițiilor

Toatea acestea s-au desfășurat pe durata a aproape o oră și jumătate. A trecut mai repede decât aș fi crezut. 
Sper că am reușit să redăm un crâmpei din motivația noastră pentru mersul la munte, poate să și dăm un imbold unor alți oameni de a încerca să guste din tot ceea ce îți poate oferi muntele și natura în general. 

Poate am reușit să deschidem o portiță în sufletul cuiva, așa cum și alții au reușit să deschidă în sufletul nostru. 
Cred ca numai prin implicare, voluntariat, inițiative de promovare a sporturilor montane, a naturii vom reuși să ne schimbăm ca și nație, să evoluăm. Om cu om.


Am cunoscut aici niște persoane deosebite care mă fac mândră că încă am rămas în România, chiar dacă calea nu este una dintre cele mai ușoare.
Unii pot crede că sunt idealistă, poate, nu zic nu dar un lucru știu sigur, că schimbarea începe cu tine, cu mine, cu fiecare dintre noi.

Scuze dacă m-am lăsat dusă de filozofie, dar evenimentul de la Timișoara, chiar l-am simțit aproape de sufletul meu și le mulțumesc încă o dată celor care ne-au lansat invitația și îi îndemn pe toți cei care locuiesc în Timișoara și au șansa să mai participe la acest șir de discuții care se vor desfășura săptămânal probabil la Librăria Cartea de Nisip.
Le mulțumesc și celor din public, care au venit să ne asculte, să ne vădă și să poarte o discuție cu noi. Le mulțumim și partenerilor noștri pentru Expediția Mramornaya Stena - Radio România Actualități pentru prezența la eveniment.
Cristina


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu