miercuri, 6 februarie 2013

Patrulare Salvamont la Vartop, Arieseni

Participanți: Ani, Luci, Ralu, Șerban și pe weekend Maky, Cami și Morcovel
Perioada: 21-27.01.2013
Scop: patrulare Salvamont pe pârtia Piatra Grăitoare, Vârtop
Zona: Vârtop, Arieșeni


Cam prin luna noiembrie a fiecărui an ne stabilim patrulele Salvamont pentru anul ce urmează. Am decis atunci să-mi programez o săptămână la Vârtop, eram curioasă cum va fi o patrulă de o săptămână mai ales că nu mai făcusem decât la Glăvoi, vara o patrulă atât de lungă.


Plec din Oradea luni dimineața cu Raluca și Șerban (Ani și Luci fiind deja în zona Ștei). Cam dezolant arată pârtia când ajungem pe drum, în zona de unde se zărește obiectivul.
Când ne apropiem de cabană văd de fapt că nici măcar nu e pornit telescaunul.


Ne instalăm la cabană și mă urnesc cu Șerban spre pârtie cu riscul de a ne uita la instalația care nu funcționa. Din fericire mai apar și niște turiști prin zonă așa că reușim să facem vreo 5 ture. E prima dată anul acesta când pun schiurile în picioare. În mod miraculos mi se pare că mă țin mult mai bine pe ele decât anul trecut și încerc să-i dau un pic de viteză. Cadddd bineînțeles :D, dar e ok, azi se poate. Starea zăpezii nu e foarte bună, e cam moale și stratul e destul de mic, astfel încât se mai zăresc pietre ici-colo.


Marți...plouă. Când mi-am fixat respectiva dată pentru patrulă mi-am zis că sigur va fi multă zăpadă (dacă nu la sfârșit de ianuarie, când?). Instalațiile de la niciuna din pârtii nu sunt pornite, dar nici nu mă mir, pe vremea asta. Pe la ora 12 hotărâm să plecăm spre Groapa Ruginoasă cu riscul de a ne ploua. Luăm marcajul cruce galbenă, din drumul județean ce coboară spre Băița. Îmi prinde bine mișcarea asta, deja nu mai aveam răbdare în cabană. Urcăm vreo 20 de minute și când ajungem în creastă ne izbește ceața.

Groapa Ruginoasa pe timp de ceață

Ne cam gândeam de la cabană să plecăm spre Pietrele Albe, dar pe ceața asta nu vedem niciunul dintre noi rostul. Ne întoarcem pe marcajul cruce roșie, care iese în apropierea cabanelor de lângă pârtia Vârtop 1. Nu este cărare, așa că facem noi urme. La primul pas, când mi se afundă piciorul îmi aduc aminte instant de ascensiunea pe Mramornya, când eram atât de obosită și uneori zăpada se lăsa sub greutatea mea, astfel încât mă trezeam până la brâu în zăpadă...Îi destăinuiesc Ralucăi gândurile mele și .... ce să vezi, gândea și ea tot pe acolo :D. Între timp ploia de la cabană se transformă în zăpadă. Cade o cantitate destul de mare, așa că speranțele mele de a schia mâine par să se adeverească.

Groapa Ruginoasa sub acoperire

Miercuri: Raluca pleacă acasă, are examen la facultate așa că rămânem în formație mai mică. Pe la ora 11 deși telescaunul nu este pornit nu mai am stare. Îmi pun pieile de focă pe schiuri și o iau către pârtie. Gândul la ”pulvăr” vorba lui Petre mă scoate din cabană deși e o ceață densă și ninge. Merg spre pârtie, dacă dau drumul băieții la telescaun trebuie să fiu la datorie. 


 Pe pârtie nimeni ... niciun schior. Urc încet pe varianta neagră. Mă mai opresc, vreau să profit de liniștea asta specifică muntelui. Prima coborâre, nici nu poate fi prin zăpada proaspătă decât de vis. Mă întâlnesc cu Șerban la coborâre, care e cu schiurile în spinare, nu are ”de tură”. 

 
Pe când ajung la baza pârtiei văd că se dă drumul la telescaun, s-au adunat câțiva turiști. Stăm până la 17 pe pârtie, se pare că acesta e programul de funcționare din cursul săptămânii. Seara ne organizăm să facem o mică recapitulare pe partea medicală. Ani, Luci și Attila sunt paramedici așa că eu, Șerban și Vlad suntem cei chestionați :D

 varianta neagra a partiei Piatra Graitoare

Joi: azi pleacă Șerban acasă, are de lucru așa că rămân doar cu familia Hulban în cabană. Alex animă atmosfera așa că nu mă plictisesc. A nins și noaptea aceasta deci se anunță zăpadă ”pulvăr” și azi. Ajungem tot pe la 11 la pârtie, când dau și băieții drumul la telescaun. E prima zi de când sunt aici și văd în sfârșit cer albastru. Parcă s-a mai animat și pârtia, au apărut mai mulți turiști.


 statiunea Arieseni, vazuta de sus

Weekend: pare o altă stațiune la sfârșit de săptămână. Parcarea de la baza pârtiei e neîncăpătoare, la fel și mica noastră cabană, unde se găsesște baza Salvamont. 


Din fericire n-am avut accidentați mulți pe pârtie, a fost o patrulă liniștită. În weekend însă programul telescaunului e de durată mai lungă, așa că plecăm de la pârtie după ora 20 seara. 
 Sambata se pare ca partia a gazduit in jur de1000 de oameni

partea superioara a partiei Piatra Graitoare

S-a dat drumul la nocturnă așa că toată lumea profită. Sunt cam obosită și sincer cred că mi-ar pica bine un schi de tură după ce o săptămână n-au văzut decât aproape doar pârtia :D. Duminică vin mai mulți de la club așa că trece ziua mai repede. Le fac poze Adinăi și lui Maky, încercând să scot un cadru bun.



 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu