joi, 6 decembrie 2012

Proiecție video și Expoziție foto Expediția Mramornaya Stena 6400m – Kazachstan 2012

Perioada: 29 noeimbrie 2012
Parteneri eveniment: Biblioteca Judeteana Gheorghe Sincai Oradea
Locatie: Amfiteatru Biliotecii Judetene Gheorghe Sincai Oradea

Mulți posibil nu înțeleg de ce te-ai înhăma la un efort logistic și financiar atât de mare care reprezintă o expediție. Un efort care nici măcar nu îți oferă o garanție că îți vei atinge scopul pentru care mergi.
N-am cum să răspund la această întrebare decât dacă îl dau prin prisma experienței mele personale, deci opinia clar este influențată de prioritățile, principiile și dorințele mele.


Ce înseamnă de fapt o expediție? Noi suntem speologi/alpiniști din hobby. Cu toate astea cred că încercăm să depășim un scop care s-ar rezuma doar la un target ce ține de escaladarea unui vârf, coborârea într-o peșteră sau explorarea ei. Am încercat prin fiecare experiență să cunoaștem și țările în care am fost, să luăm contact cu cultura lor, să cunoaștem oamenii și civilizațiile prin care am trecut. Poate de aici a pornit tot de fapt.


Mulți au întrebat cum am ajuns la vârful pe care am urcat anul trecut, la Mramornaya Stena.


Prima noastră expediție a fost Mont Blanc, în 2008 (n-am ajuns pe vârf din cauza condițiilor meteo). Mi-a plăcut mult muntele. Impresionant, te lasă fără cuvinte.Tot fără cuvinte te lasă însă și numărul extrem de mare de turisto-alpiniști. De fapt, probabil ne și încadram la momentul respectiv în categoria menționată mai sus.


N-am atins scopuri înalte în acea expediție dar a fost de ajuns să simți microbul, microbul care ne face pe noi să zicem că mergem peste tot.
Mont-Blancul ne-a mai învățat ceva (printre multe altele): că nu mai vrem zone atât de turistice și comerciale. Așa am ajuns la Ararat.


Araratul l-am abordat în 2009. Am escaladat vârful, care are 5165. Cel mai sus fusesem la 4300m. Nu pot să zic că asta nu a contat, că ne-am doborât recordul de altitudine. Aș minți. Dar cea urmat ascensiunii pot să zic că a fost pentru mine aproape la fel de important cât vârful în sine. Aproape o săptămână de turism cultural în Turcia. Prima cultură cu care intram în contact și nu era europeană. Era altceva. Și mi-a plăcut enorm de mult.


În 2010 a urmat o expediție speo – coborârea în avenul Berger, în Franța la -1150m. Combinat de asemenea cu turism cultural.
Mramornaya Stena în 2012 a fost clar ceva diferit și peste tot ce trăisem până atunci. Asta s-a simțit și în efortul logistic de care a fost nevoie. Altitudinea mai mare cerea un echipament mai specializat. Am atins vârful. A urmat de asemenea o săptămână de turism cultural în Kazachstan și Kirgistan.


Expedițiile însă nu se termină, după cum zicea Mihai în momentul când ajungi acasă. Și nici nu încep în momentul când pleci. O astfel de experiență presupune și multă documentare în prealabil, pregătire a echipamentului, vize, acte, căutare după sponsori, de cele mai multe ori emoții că nu ai banii. Vorba Ralucăi: era cât pe ce să mergem la turism cultural în Kazachstan pentru o lună, dacă nu aveam toți banii (pentru costurile pe partea montană care ne așteptau) până chiar înainte de plecare.


Finalul expediției aproape că reprezintă selecția pozelor, proiecția, montajul, diplomele pentru sponsori, mulțumiri către cei care te-au susținut, acțiuni prin care încerci să împărtășești celor care vor să te asculte experința prin care ai trecut.


Eu însămi la o astfel de prezentare, când un expediționar ne-a spus că oricine care a dispus la efort poate să întreprindă o astfel de acțiune mi-am imaginat pentru prima dată, că da, aș putea să o fac când voi fi pregătită tehnic. Pregătit, de fapt poate niciodată nu ești. Cu greu îți poți imagina acasă prin ce vei trece. Încerci, nu zic nu, dar realitatea (cel puțin în cazul meu) a depășit de fiecare dată așteptările.


Cineva mi-a zis când m-am întors din expediție că mi-am atins scopul (adică am ajuns pe acest vârf) . Mi-am dat seama cât de eronat vedea lucrurile. N-am văzut niciodată acest vârf (Mramornaya Stena) un scop ci mai degrabă un pas intermediar între ce a fost și ce va veni.
Îmi place să călătoresc și asta cred că este un mod de viață. Am încercat să împărtășesc asta prin proiecția care am organizat-o împreună cu colegii mei la Biblioteca Județeană în data de 29 noiembrie.


A fost un altfel de prezentare decât am făcut noi de obicei. Până acum cream un motaj cu un fond muzical la care aduceam complectări scrise. De data aceasta am simțit însă că nu e de ajuns. Mi-am adus aminte de prezentările lui Zsolt Torok, a lui Cristi Tecu și am decis să comentăm pozele. Cantitatea de informații oferită auditoriului cred că astfel era mult mai mare. Trăisem atât de multe în cele 26 de zile cât am fost plecați, încât vroiam să le zicem mai mult (și aveam ce) celor care și-au răpit din timpul lor să vină să ne asculte.
Sper că am reușit.


Fotografiile atasate la acest raport sunt realizate de Andrei Poșmoșanu căruia îi multumim în mod deosebit.
Tot la mulțumiri ar trebui să menționăm sponsorii fără care în mor real (nu e doar un fel de a zice) n-am fi ajuns probabil să realizăm expediția).


O să-i enumăr pe cei care ne-au susținut pe Raluca și pe mine:

S.C. CIOCOROM S.R.L. Beiuș – Fabrică de ciocolată
S.C. Nahanny Timișoara – Echipament de altitudine cu puf
S.C. DIAMANT Oradea – Fabrica de zahăr
S.C DORBOB Oradea – Patiserie, cofetărie
S.C. Clasic- Design Oradea – Producție publicitară
S.C. AlpinExpe Oradea – Echipament de munte

Sprijin logistic – Clubul de Speologie Cristal Oradea
Parteneri Media – Radio România Actualități


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu