marți, 8 aprilie 2014

Balaceala de primavara pe Canionul Oselu

Perioada: 06 aprilie 2014
Participanti: Adina, Bogdan, Cristina, Marius, Misu, Nico, Potyi
Zona: Canionul Oselu, Parcul Natural Apuseni

Cand vine primavara vin si turele de canyoning. De ce primavara? pentru ca in mod normal primavara apa pe canioane este mai mare. Propun de joi la sedinta tura astfel incat sa se poata lumea organiza cu echipamentul.
Nico e tare entuziasmata, este primul ei canion (cu coarda). La fel si pentru Bogdan :)


Desi se anunta ploaie pe weekend ne gandim ca in neopren oricum nu ne afecteaza tare, atata timp cat nu vine viitura :)
Duminica dimineata cand ne vedem la Beius, pentru regruparea echipei constatam ca vremea este neasteptat de buna. Daca ar fi sa ne luam dupa meteorologi am sta numai in casa: ba avalansa, ba viscol, ba canicula, ba potop :)


Desi planul initial era sa mergem pe Canionul Galbena pana la urma optam pentru Oselu, vrem sa ajungem in Oradea in timp util pentru protestul impotriva Exploatarii Gazelor de Sist.
Desi mai fusesem pe Oselu o balaceala de primavara pe un canion fain nu refuz niciodata.
Canionul se gaseste in apropiere de satul de vacanta Boga, in Parcul Natural Apuseni.

Adina asteptand pornirea pe Oselu

Este bine sa luati in considerare prognoza meteo daca va ganditi sa parcurgeti canionul. Retragerea din canion este aproape imposibila o data ce ati intrat. Eu personal nu am vazut niciun loc de retragere (cel mult de refugiu). In caz de viitura canionul poate fi destul de periculos.


Ca sa va faceti o idee .... chiar tura asta am vazut vechile amaraje folosite  in urma cu aprox 5 ani. Din cauza viiturilor mari nivelul pardoselii a scazut cu aproximativ 1.50m. Momentan la vechile amaraje nici gand sa mai poti ajunge.


Canionul este echipat cu amaraje fixe (dublate) de tip ancore chimice. In total sunt 7 cascade (atatea imi amintesc :)). 
Cea mai mare cascada are 18m (teoretic)... mie mi s-a parut mai mica.


Am avut la noi o coarda de 46m si una mica, de interventie (de 20m) in caz de probleme. Ar fi prins bine sa mai avem inca o coarda mare deoarece fiind o echipa numeroasa am fi parcurs mai repede.



A fost o tura super faina, ne-am distrat tare bine - dupa cum o sa vedeti (daca aveti curiozitatea) si in montajul facut de Bogdan :)  https://www.youtube.com/watch?v=C4uWxIQSDkk


Din pacate exista un singur loc unde se poate sari in marmita ... deliciul canioanelor :)

este Bogdi              este Bogdi :)
              
 nu este Bogdi :)
La iesirea din canion, la baza ultimei cascade ne asteptau Moni si Peter cu aparatele foto. Deoarece apa care iese din canion este drenata spre un baraj de acumulare ne-am vazut nevoiti la sfarsitul turei sa testam temperatura apei. Ne-am sacrificat spre binele stiintei :)







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu