sâmbătă, 30 martie 2013

Pestera Corbasca din Valea Tarcaitei


Scop: Pestera Corbasca din Valea Tarcaitei
Participanti: Bogdan G, Bogdan O, Bogdan S, Cristina, Emil, Janos, Moni, Serban, Timea
Zona: M-tii Codrul Moma
Perioada: 17.03.2013


Continuam se pare si weekendul acesta seria turelor facute, in special pentru incepatorii de la club in pesterile mai usoare din zona astfel incat noii membri sa se familiarizeze cat mai mult cu mediul subteran.
Trebuie sa recunosc insa ca tura aceasta am ales-o astfel incat sa vad o pestera noua. Ma documentez inca din cursul saptamanii despre cavitatea care sa o aleg. Meky imi sugereaza pestera Corbasca din valea Tarcaitei. Suna destul de interesant.

Intr-o convorbire intre Meki si Serban acesta i-o descrie ca fiind "putin mai sportiva" asa ca duminica dimineata cand ne vedem la Beius toata lumea asteapta sa vada "ceva mai sportiva?"


 Localizare: pentru cei care sunteti interesati sa gasiti aceasta pestera va pot da cateva sugestii, care eu le-am primit de la Meky si care ne-au prins foarte bine. Din Beius trebuie luat spre satul Tarcaia, virat dreapta prin mijlocul satului pe o strada destul de ingusta (nesemnalizata ca fiind intersectia spre satul Tarcaita), inca vreo 5 km pe drumul asfaltat ce merge in paralel cu valea. Drumul mi s-a parut minunat si l-as recomanda celor dornici de ture cu bicicleta.

La iesire din satul Tarcaita, trebuie trecut de stadion, luat pe drumul ce duce spre stanga in directia de mers descrisa. Inca aproximativ 4 km si avand cursul vaii Tarcaita pe partea dreapta veti da de o gospodarie, la care se poate ajunge doar trecand un pod "pietonal" vorba lui Meky.


Noi am lasat masinile la pod si dupa ce am trecut valea vis-a-vis am dat de o poteca, care dupa descrierea doamnei ce locuia la gospodarie "trebuia sa ne duca pana la pestera". Poteca urca cam pana la jumatetea colinei si o ia spre stanga la un moment dat, in directia de mers spre pestera.


Un portal de aproximativ 3x2 situat pe un afluent al vaii Tarcaita semnaleaza ca am ajuns la intrare. Deoarece e frig afara si solul destul de inghetat hotaram, pe planul inclinat de la intrare sa punem o coarda care o avea Janos la el (pregatit baiat!) pentru a ne ajuta in caz de dificultate.


Descrierea pesterii: in Catalogul Carstului din Romania al d-lui Goran, citesc acasa (la intoarcere bineinteles :D) ca Pestera Corbasca are 380m lungime, o diferenta de nivel de -55m si se gaseste la altitudinea de 750m.


O descriere foarte pe scurt a pesterii ar suna probabil asa: toata pestera este o diclaza si tot parcursul ei, un ramonaj.


Destul de multa atentie trebuie avut chiar de la intrare deoarece am avea tendinta de a merge pana la baza planului inclinat. Aceeasi tentinda am avut-o si noi, dand de o galerie sub forma de tub, destul de ingusta. 


Intru singura aici deoarece Bogdan S care e langa mine nu cred ca s-ar potrivi cu dimensiunile acesteia. Merg pana in finalul galeriei care pastraza aceeasi inclinatie si dau de un mic sifon. Daca e sa ma gandesc bine nu cred ca suntem la mare diferenta de nivel fata de nivelul vaii.


Ma intorc, le povestesc si celorlalti. Serban mentioneaza ca a vazut o galerie pe peretele din stanga, cum urcam noi acuma, asa ca arunc o privire. Da! Asta e.


Sfat: la coborare, pe la mijlocul planului inclinat uitati-va mai bine pe peretele din dreapta in directia de coborare. Veti vedea o fisura cam de 50 cm latime.


Din zona aceasta peretii sunt acoperiti cu scurgeri parietale si peisajul e destul de dragut. Am vazut si multi lilieci care par inca ca hiberneaza. Un plan inclinat destul de expus si apoi o succesiune de saritori care se parcurg in ramonaj pentru cei mai incepatori ar putea parea destul de expuse. 


La baza acestui plan inclinat o strantoare face ca singurul privitor sa fiu eu. Finalul ... o salita cu formatiuni care la terminus, are ceea ce pare a fi un semi-sifon. Poate ar trebui sa revin aici vara cand apele sunt mai mici.


La iesire ne miscam destul de bine, asa ca toata tura sa fi tinut cam 3 ore?..ceva de genul.


Recomandare:
daca tot sunteti in zona n-ar strica sa vizitati si Rapele de la Mierg, un fenomen asemataor cu Groapa Ruginoasa din M-tii Bihorului.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu