Asociaţia Franţa România Speologia şi Şcoala Română de Speologie prin Asociaţia Română de Educaţie Speologică sub egida Federaţiei Europene de Speologie, cu sprijinul Federaţiei Române de Speologie şi a Federaţiei Franceze de Speologie a organizat în perioada 2-9.09.2011 la Roșia, cătunul Runcuri, Jud Bihor primul Stagiu Internațional Feminin având ca scop însușirea tehnicii speologie alpine (TSA) care permite speologilor de a parcurge peșteri cu verticale.
Stagiul s-a desfășurat pe două nivele:
Nivel TSA I – Incepători – diploma finală atestă capacitatea cursantului de a parcurge autonom peşteri cu verticale.
Nivel TSA II - Avansaţi – diploma finală atestă capacitatea cursantului de a conduce o echipă într-o tură subterană în peşteri cu verticale.
Stagiul a fost dedicat prioritar reprezentantelor de sex feminin, fiind bineveniți însă și cei de sex masculin dar într-un număr mai mic. În urma celor șase zile de muncă stagiarii au primit diplome de absolvire sau de participare. Programul a constat în lecții teoretice si practice de-a lungul tuturor zilelor aplicate atât la faleză cât și în peșteră.
Cei prezenți au fost din diferite orașe ale țării (Oradea, Arad, Cluj, Timișoara, București, Brașov), fiind însă și reprezentate din Turcia și Franța. Numărul total al stagiarilor a fost de 19 persoane. Monitorii și inițiatoarele care au încadrat de-a lungul stagiului au fost atât din Romania cît și din Franța.
Scopul acestui stagiu a fost promovarea speologiei în rândul sexului frumos și încurajarea acestora de a practica un sport preponderent masculin.
Ediția viitoare a acestui eveniment va fi organizată în Serbia sau Slovacia, păstrând în continuare colaborarea româno-franceză.
Fiind una dintre organizatoarele evenimentului pot spune ca acesta a început pentru noi cu mult înainte de 02 septembrie. Probabil prin februarie. Noi fiind inițiatoare, atât eu cât și Miha și Adina nu am putut încadra la stagiu decât la TSA I.
În prima zi a fost faleza pentru toată lumea : TSA I la faleza Stanul Mic, iar TSA II la Stanul lui Nicorici, doua faleze amenajate în Cheile Cuților, Roșia, pentru ca a doua zi să se inverseze falezele.
Primele două zile programa stagiarilor de la TSA I cuprinde predarea nodurilor, utilizarea echipamentului în faleză, (asigurarea prin intermediul lonjelor, urcare, coborâre, devierea, fracționarea, conversia, trecerea nodurilor).
Pentru că stagiarii noștrii, mai bine zis stagiarele s-au mișcat foarte bine încă de a doua zi s-a făcut pe lângă faleză o peșteră micuță (Peștera care Cântă). A treia zi toți stagiarii de la începători au fost repartizați la Peștera Vacii. Au fost echipate 4 variante de parcurgere a peșterii (2 la intrarea de sus, una la intrarea principală și una la fereastră). Au fost parcurse echipările în ambele sensuri.
A doua peșteră parcursă la stagiu a fost P. cu Ferigi, intrând în două echipe, decalați la o oră. Eu am intrat cu prima echipă, împreună cu Valerie revenindu-ne și sarcina de a echipa pestera. Am parcurs peștera până până înainte de ultimul puț, dincolo de pozitivă.
A treia cavitate parcursă a fost Av. Sohodol. Din nou toți cursanții de la TSA1, intrând la o oră unii de ceilalți. Eu am echipat. Îmi place sentimentul de împlinire care ți-l dă o peșteră după ce ai S-a ajuns până la baza ultimului puț.
Parcurgerea a decurs cursiv, stagiarii fiind deja siguri pe ei, știind ce au de făcut și fiind deja independenți. O adevărată plăcere să mergi cu ei în tură.
Pentru ultima zi a fost păstrată cireașa de pe tort. Pentru mine peștera asta e cu adevărat o cireașă. O adevărată plăcere să merg de fiecare dată în Ciur Ponor. Reacția stagiarilor și a celor care nu au mai fost în ea nu face decât să-mi comfirme acest lucru.
Programul stagiarilor de la TSA 2 a fost destul de diferit față de al nostru, programul mai încărcat și cantitatea de informații mult mai mare (la fel și responsabilitatea).
Felicitări tuturor participanților, le mulțumim pentru prezență, a fost o adevărată plăcere să petrecem o săptămână cu ei.
Vreau să le mulțumesc prin această cale și celorlate cadre prezente (Vale, Radu, Ceapărul, Bimbi, Mișu, Vali, Yves) mulțumiri deosebite atât părții franceze care s-a implicat în organizare (Valerie Plichon și Marcel Meissonier) cât și echipei române reprezentată prin responsabilii de stagiu Tudor Rus, Adina Micula, Mihaela Mănișor și nu în ultimul rând președintelui Fedetației Române de Speologie Viorel Lascu.
Cristina
P.S. Cu riscul de a mă repeta: Tehnica Speologiei Alpine este un instrument nu un scop pentru ca speologii să ajungă în peșteri unde să desfășoare activități de explorare, cartare, studiu științific, foto
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu