Participanți: Adina, Ana, Alex, Alin, Alina, Anca Ardelean, Anca Dăescu, Anca Lascu, Andreea, Angi, Atti, Bimbi, Bobi, Bogdan, Cristina, Dan, Dani, Dorin, Glad, Horhe, Luci, Marius, Mircea, Mișu, Octa, Petrescu, Mișu, Oliver, Poșme, Radu, Ralu, Raul, Sânzi, Sergiu, Simona, Ștefan, Tamaș, Tudor, Tudor Isoc, Țupi, Vlad, Viorel
Anul acesta Clubul a împlinit 30 de ani. După atmosfera de la club unii au zis ca a ajuns și el la o anumită maturitate. Ne-am adunat deci cu mic cu mare să sărbătorim acest eveniment.
Mulți s-au perindat prin acest club, unii au realizări mai mari (speologice), alții mai mici, unii au fost buni, alții răi dar așa cum au fost ei alcătuiesc ceea ce se numește CS Cristal Oradea. Fără membrii, așa cum sunt ei, clubul nu ar exista.
Ne-am adunat să cinstim CS Cristal, pe cei ce au fost membrii, cei ce sunt și de ce nu și pe cei care vor fi.
Plecăm vineri din Oradea spre cătunul Runcuri, satul Roșia. Avem parte de o seara nu foarte agitată, chiar plăcută cu cântece la foc.
De ce să dormi în casă sau în cort ??? :D
Sâmbătă ne împărțim în mai multe locuri:
Ponorul Fiului: noul nostru punct de lucru. Suntem ca și alte multe generații în căutarea marelui sistem. Vom fi noi cei ce îl vom găsi? Poate cu perseverență și dedicație vom reuși. Grand sistem al Roșiei abia așteaptă să fie descoperit.
Ponorul Fiului se găsește în bazinul superior al Văii Cuților, făcând parte din sistemul mai sus menționat. După ce a fost identificat în urmă cu aprox 5 ani de către Ovidiu Mărcuș și Dorin Lazăr un alt membru a început anul acesta să facă lobby pentru a începe lucrări de decolmatare aici :Țupi. Nu mult după, într-o scurtă tură de vizită în care a văzut și Dan ponorul, acesta este declarat oficial Punct de lucru :D al clubului
Participanții la tură: Adina, Dan, Dorin, Mircea, Ștefan, Țupi
Se încep lucrările de decolmatare în două, trei puncte de lucru, se constată că doar unul dintre ele are potențial. Adina, fiind cea care a mers cel mai departe (din considerente ale dimensiunii) ne relatează că mai merită mers...continuă.
Peștera Ciur Ponor: am zis-o de multe ori- peștera mea preferată. Visul oricărui speolog. Sportivă, fumoasă, cu săli mari, forme interesante de coroziune. Deoarece trebuia să respectăm programul și să fim la casa pe ora 18, 30 cel târziu și fiind destul de mulți în echipă (10) a trebuit să ne mișcăm destul de repede. Am intrat la 10,50 în peșteră, am vizitat-o până la primul sifon scufundabil, astfel încât la ora 18 eram toți afară.
Am găsit la sifonul terminal o sticlă datată cu 02.11.1982 lăsată de ceva scufundători. Gândul că niște oameni au reuși la acea vreme să se scufunde aici, atunci nu poate impună decât respect. Gândul că cel de-al doilea al nostru președinte, Gabor Halasi s-a scufundat și el în acest sistem ne face să fim mândri de înaintașii noștri. Mă întreb câți oameni și-au dedicat o parte, cel puțin din viață acestei peșteri. Mă întreb deasemenea ce au simțit cei care au descoperit sala Paragina sau cea a Taților de familie. Și doar să vizitezi această peșteră este ceva special darmite să o explorezi. Poate vine și rândul nostru. Din fericire mai avem potențial mare în România. Determinare mai multă trebuie.
La ieșire gândul că ceilalți ne așteaptă la casă cu un bograci cald parcă ne-a dat un imbold și mai mare de a grăbi pasul.
Participanții la tură au fost: Alin, Atti, Bobi, Cristina, Magda, Octa, Peter, Ralu, Tomek, Tudor
Alte ture au fost:
-Peștera Craiului. Anca, Dani, Radu. Una dintre cele mai frumoase peșteri din Pădurea Craiului care merită vizitată cel puțin o dată.
-de trekking: Anca, Bogdan și Emil (Cheile Cuților)
- bicicletă ( Marius și Raul)
Seara socială a început cu o proiecție numită CS Cristal- 30 de ani de activitate speologică. Am încercat să amintesc în ea tot ce a fost memorabil, atât membrii cât și evenimentele notabile care s-au desfășurat de-a lungul anilor. Pentru a știi în care direcție te îndrepți, trebuie să știi de unde vii. Prin proiecția care am făcut-o am învățăt foarte mult despre istoria acestui club și sper că am reușit să transmit și celorlalți ceea ce am luat eu la cunoștință.
Tortul, momentul care era de nelipsit și binemeritatul -La Mulți Ani- au completat mica nostră manifestare. Apoi, program liber :D.
Duminică: a fost o tură scurtă de săpat la ponorul Fiului.
Participanți: Adina, Anca, Cristina, Horhe, Ștefan.
Orice speolog ajunge într-un punct în care vizita nu mai este activitatea sa primordială. Gândul că tu ești prima persoană care a intrat în galeria aceea, adrenalina care o simți și inima care bate cu rapiditate când vezi după cloț că galeria continuă este ceva unic. Sunt de fapt lucrurile care ne motivează să continuăm.
Ajunși la intrare n-am fost foarte mirată de dimensiunile mari ale portalului, asta pentru că toată lumea mi-a zis asta înainte. Este un ponor interesant nu doar din punct de vedere al dimensiunilor cât și al cochiliilor fosilizate care se găsesc aici.
N-am înaintat foarte mult față de ziua precedentă, vreo 3 metri...dar continuarea este clară și peștera așteaptă să fie descoperită (prin muncă se pare :D). Nu-i nimic. Insistăm.
La Mulți Ani Cristal! Fie să găsim cât mai repede Marele Sistem!! :D
Cristina